G-kracht en snelheid

De onderwerpen natuurkunde en achtbanen hebben veel met elkaar te maken. Dit komt omdat er in een achtbaan allemaal verschillende krachten op de karretjes werken. Vaak worden deze krachten aangeduid als G-krachten. Het is echter niet zoals de naam aangeeft een echte kracht, het is een versnelling.

Dat kan op twee manieren:

1. plotseling naar boven, dan word je lichaam als het ware iets in elkaar gedrukt. Dit heet positieve G-kracht

 2. plotseling naar beneden, dan word je lichaam voor het gevoel uit elkaar getrokken. Dit heet negatieve G-kracht.

Er is ook nog een derde, zijwaartse mogelijkheid, de laterale G-kracht, maar die is heel vervelend. Onder andere om die reden wordt de baan in een bocht gekanteld, waardoor het een van de twee eerstgenoemde krachten wordt.

 

  • Bij 1G wordt het eigen lichaamsgewicht gevoeld. Dat is wat we normaal altijd voelen. Daar zijn we aan gewend. Maar wat gebeurt er nu als die zwaartekracht plotseling harder aan ons gaat trekken?
  • Bij 2G nog niet zoveel. Je wordt steviger in je stoeltje gedrukt en je armen worden zwaarder.
  • Bij de 3 tot 4 G (drie tot vier maal je lichaamsgewicht) wordt je zicht minder. Recht vooruit kijken lukt nog goed. De rest wordt mistig (de heet ‘grey-out’). Sommige mensen kunnen dan al het bewustzijn verliezen. Daarom ligt de maximale positieve G-kracht bij ‘familie-achtbanen’ op 3,5 G.
  • Bij 4,5 tot 5 G wordt je hele beeld wazig.
  • Bij 4,5 -6 G krijg je een zwarte sluier voor je ogen. De organen kunnen moeilijker functioneren. Bij ongetrainde mensen komen soms spontane bloedneuzen en andere bloedingen voor.

De meest extreme achtbaan in Nederland haalt korte tijd de 5G positief.

Straaljagerpiloten ondergaan vaak zwaardere G-krachten waarvoor ze ook speciale drukpakken dragen. Bij wie langer dan 3 seconden aan een kracht groter dan 7-10 G wordt blootgesteld, treedt bewusteloosheid op. Wie enkele seconden aan krachten van 10-14 G onderhevig is, overlijdt.

De negatieve G-kracht treedt dus op als je plotseling naar beneden gaat (je valt voor je gevoel). Je hebt dan het gevoel dat je uit uw stoeltje vliegt. Je voelt het bij de eerste afdaling, als je over hobbels gaat en in loopings. Deze negatieve G-kracht mag maximaal 1,5 G zijn, anders gaat het niet goed met je. Naar boven kun je dus veel meer hebben dan naar beneden. Een goede gezondheidstoestand is heel belangrijk. Hoe gezonder hoe beter het lichaam drukverschillen aankan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb